"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Corabia - Duminica a IX-a după Rusalii

sâmbătă, 9 martie 2013

Recunoştinţă pentru ilustrul dascăl


Cu binecuvântarea Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi la iniţiativa prof. dr. Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, a decernat ilustrului dascăl titlul de „cetăţean de onoare“ al municipiului Deva.
Omul, preotul şi profesorul, ajuns la vârsta patriarhilor, cu inima şi sufletul animate de dragostea pe care o are faţă de locul unde a cunoscut adevărata dragoste a părinţilor, moşilor şi strămoşilor, cei care i-au şi sădit-o în suflet, a fost, în data de 7 martie 2013, înconjurat de dragostea acelora în mijlocul cărora s-a format.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi la iniţiativa prof. dr. Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, a decernat ilustrului dascăl titlul de „cetăţean de onoare“ al municipiului Deva. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de festivităţi „Jean Monet“ a Colegiului „Decebal“, locul în care părintele profesor s-a format. Au participat la eveniment, alături de zeci de preoţi, profesori, actuali şi foşti elevi, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Andrei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, inspector şcolar general adjunct Lavinia Ilina şi alte personalităţi ale vieţii cetăţii. 
Învăţăturile părintelui profesor doctor academician Mircea Păcurariu au ajuns să fie făclii călăuzitoare ale generaţiilor de tineri care l-au cunoscut ca professor, dar şi pentru toţi aceia care au avut prilejul de a lectura, asculta sau viziona articolele şi intervenţiile sale difuzate în mass-media. Munca de cercetare ştiinţifică s-a concretizat prin realizarea unor lucrări fundamentale care au rolul de a-i edifica pe cititori asupra vieţii creştine din ţara noastră. I-maginea laborioasei munci desfăşurate până astăzi nu ar fi completă dacă nu s-ar aminti şi de cele aproximativ 1.000 de studii, articole, recenzii, conferinţe şi comunicări sau interviuri apărute în ţară şi străinătate, o parte dintre ele traduse în limbi de circulaţie internaţională, multe referitoare la diaspora românească atât din răsăritul ortodox, cu referiri speciale la legăturile bisericeşti ale românilor cu vechile patriarhii de la Constantinopol, Antiohia, Alexan-dria şi Ierusalim şi deopotrivă cu mănăstirile din Muntele Athos, Muntele Sinai, Rusia, Kievul sau Serbia, dar şi cele din Statele Unite ale Americii şi Canada. Acrivia şi acura-teţea de care a dat dovadă la întocmirea acestora au adus, în toamna anului 1997, alegerea ilustrului nostru dascăl, ca membru corespondent al Academiei Române.

Pr. lect. dr. Gabriel Valeriu Basa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!