"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Corabia - Duminica a IX-a după Rusalii

vineri, 15 noiembrie 2013

Rânduiala aghiorită a postului Crăciunului

Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, este mai puțin aspru decât Postul Mare. În fiecare sâmbătă și duminică se dezleagă la pește. De asemenea, se mănâncă pește de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, în orice zi a săptămânii ar cădea. La ulei se dezleagă doar în zilele de marți, joi și în sâmbetele și duminicile când nu se dezleagă la pește. Vietățile marine fără sânge (scoici, garide, calmari, sepii, caracatițe) se pot mânca atunci când se dezleagă la ulei.
Începând cu 18 decembrie, adică de la prăznuirea Sfântului Modest, până la Crăciun (24 decembrie) nu se dezleagă nici la vin, nici la untdelemn. De asemenea, hrană uscată se mănâncă și în prima zi de post (15 noiembrie), precum și ajunul Crăciunului, dacă nu se întâmplă să fie sâmbătă sau duminică.
Această rânduială provine din tradiția părinților aghioriți. Se cuvine să spunem că fiecare credincios trebuie să se sfătuiască cu duhovnicul și așa să facă, pentru că fiecare suflet are nevoie de “medicamentul” corespunzător, iar medicul este cel care hotărăşte “tratamentul” cel mai adecvat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!