"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Corabia - Duminica a IX-a după Rusalii

joi, 22 februarie 2018

Despre preotul duhovnic

Cel mai greu pentru preot este Sfânta Liturghie și spovedania. Preotul de aceea se cheamă duhovnic pentru că poartă în el pe Duhul Sfânt. Și dacă are în el pe Duhul Sfânt, el nu se smintește de neputințele oamenilor, căci este deasupra lor și poate să tămăduiască pe oameni.

Cel mai greu pentru preot este Sfânta Liturghie și spovedania. Preotul de aceea se cheamă duhovnic pentru că poartă în el pe Duhul Sfânt. Și dacă are în el pe Duhul Sfânt, el nu se smintește de neputințele oamenilor, căci este deasupra lor și poate să tămăduiască pe oameni. Iar dacă este pătimaș, Duhul Sfânt nu lucrează în el și ușor cade când aude păcatele oamenilor. Acești oameni nu trebuie să spovedească lumea, ci numai cei dintâi. Duhovnicul trebuie să fie ca o lumânare pusă în sfeșnic, iar nu sub pat.
(Mi-e dor de Cer, Viața părintelui Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 361)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!